Co do Kessy to oczywiście zamówiłem, fakt nie jest tani, ale jak ktoś używał podobny system (ja w Renault - Hands Free) to tak jak ktoś wspominał nie będzie mógł bez
Też mam i jest super.
ALE w Renault jest lepiej - bo kartę chowasz do dowodu rejestracyjnego - a tutaj kluczyk jest kanciasty i się nie mieści - moim zdaniem kluczyk do Kessy powinien być jak karta kredytowa...
Czy w O3 z Kessy po wrzuceniu kluczyka do bagażnika i zamknięciu bagażnika ten też się otwiera lub w jakikolwiek sposób daje znać, że zamknęliśmy kluczyk w bagażniku, albo zwyczajnie nie pozwala zamknąć auta jak kluczyk został w bagażniku. Podejrzewam, że funkcjonalność nie jest identyczna jak w VW. Ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat?
Kessy jest super. U mnie się sprawdza w 100%. Początkowo jeździłem z nim mając go w kieszeni a teraz trzymam go cały czas w torbie, która jeździ sobie w bagażniku. Warunek jest jeden: mając kluczyk w torbie trzeba najpierw otworzyć samochód (drzwi) dopiero schować torbę do bagażnika (po prostu otwierając w pierwszej kolejności bagażnik otwiera się tylko bagażnik bez drzwi bocznych bo to że kluczyk jest w bagażniku nie oznacza, że podchodząc do drzwi te się otworzą).
Po wrzuceniu kluczyka do bagażnika i zamknięciu bagażnika ten też się otwiera lub w jakikolwiek sposób daje znać, że zamknęliśmy kluczyk w bagażniku? Mowa oczywiście o przypadku kiedy wszystkie inne drzwi są zamknięte (nie koniecznie zaryglowane). Konkretnie chodzi mi o tego typu sytuację opisaną w instrukcji "Jeżeli pokrywa bagażnika została odryglowana przy użyciu przycisku z symbolem (otwieranie bagażnika) na pilocie, to po jej zamknięciu zostanie automatycznie zaryglowana."
Jest również informacja w instrukcji "Komunikaty systemu KESSY
Kluczyk w samochodzie
Gdy podczas odryglowywania pojazdu kluczyk znajduje się w samochodzie, samochód
jest automatycznie odryglowany.
Ponowne odryglowanie samochodu jest potwierdzane czterokrotnym mignięciem
wszystkich kierunkowskazów.
Na wyświetlaczu tablicy rozdzielczej pojawia się następujący komunikat.
Kluczyk w samochodzie."
Nie rozumiem - jak masz Kessy to jak chcesz zamknąć auto zostawiając kluczyk w samochodzie? Drugim kluczykiem?
Dla mnie to bez sensu - ale zawsze możesz zrobić test i napisać na forum, czy udało Ci się to zrobić
Tak chcę zamknąć kluczyk w samochodzie jednym kluczykiem, a nie dwoma: "Jeżeli pokrywa bagażnika została odryglowana przy użyciu przycisku z symbolem (otwieranie bagażnika) na pilocie, to po jej zamknięciu zostanie automatycznie zaryglowana."
W ferworze codziennych obowiązków zastanawiam się czy nie zamknę klucza w bagażniku 500km od drugiego kluczyka i stąd moje nietypowe pytanie. Hipotetycznie: Otwieram bagażnik z pilota wychodząc z budynku, w tym czasie odbieram telefon i odruchowo wrzucam kluczyk do torby, którą wrzucam do bagażnika, zamykam bagażnik i co dalej? Zgodnie z instrukcją bagażnik się sam zamknie, czy w przypadku Kessy zachowa się inaczej - wykryje kluczyk w bagażniku i jakoś da znać (otworzy się, zasygnalizuje światłami), albo nie da znać tylko się bagażnik nie zamknie i przycisk w klapie nadal będzie działał.
Ja zauważyłem, że jak odryguję auto i nic nie zrobię, to się ono zamknie samo - przy założeniu, że kluczyk zostanie w kieszeni
Jak odrygluję auto i otworzę je - i zamknę (drzwi) - auto się nie zamknie.
Moim zdaniem podobnie będzie z kluczykiem w bagażniku - nie ma bata moim zdaniem, aby się zamknął, ale ... możesz zrobić test
[ Dodano: Wto 19 Sie, 14 11:21 ]
Drugi kluczyk mam na razie "w torebce żony"
Jak wróci, sam z ciekawości zrobię test
Jak bym mógł to bym już dawno zrobił test, ale podejrzewam, że jeszcze nawet konkretny kawałek walcówki nie wie, że będzie nadwoziem mojego samochodu - przewidywany odbiór 40-48 tydzień 2014 :-)
Jak kluczyk jest w środku lub w bagażniku - auta nie zamkniesz "głaskając klamkę".
ALE drugim pilotem już zamkniesz - co dla mnie jest bez sensu - no ale tragedii nie ma. Poza tym - kto zamyka auto z kluczekiem w środku drugim kluczykiem?
Polacy to świetni kombinatorzy - uważam, że producent nie przewidział, że ktoś zrobi to, co ja (zamknie auto z kluczykiem w bagażniku ... drugim kluczykiem)
Faktycznie bez kessy teraz nie widzę sensu brać nowego samochodu. Wygoda jak cholera. Ze swojej strony mogę dodać również to i to chyba niedociągnięcie ze strony skody. Jeśli otworzysz z kluczyka drzwi albo przez dotyk klamki ale nie otworzysz ich na oścież to mając automatycznie składające się lusterka one się otworzą, ale jak samochód się sam zamknie to lusterka już się same nie składają. Takie małe niedociągnięcie z ich strony.
Chodzi Ci o to, że przy zamykaniu przez przeciągnięcie palcem nie domyka z automatu szyb tylko trzeba dłużej trzymać palec na czujniku, żeby się szyby domknęły?
Mnie najbardziej brakuje domykania szyb/dachu przez czujnik deszczu - żęby zamykały się w momencie jak zaczyna padać. No i to o czym piszesz w b) auto mogłoby się samo zamykać jak oddalę się od niego z kluczykiem.
Komentarz